Érdekes tények a Paulaner sörről

A müncheni klasszikus története: a szerzetesektől napjaink egyik legnagyobb sörgyáráig... 

 

A Paulaner sör története egészen a 17. század kezdetére nyúlik vissza, amikor is 1627-ben I. Maximiliam bajor választófejedelem Itáliából tíz pálos-rendi szerzetest telepített a München melletti Neudeck kolostorba. Hasonlóan más szerzetes rendekhez élen jártak a sörkészítés tudományában. Elsősorban azért, mert a Pálos rendi szerzetesek úgy tartották, hogy „a folyékony dolgok”, mint pl. a sör is, nem törik meg a böjtjüket. Így szabadon főzték és lelkesen fogyasztották azt.

Közel 200 évvel később, a kolostor felszámolását követően a sörfőzdét Franz Xaver Zachel, helyi sörfőző vette bérbe. Majd néhány évvel később, 1813-ban megvásárolta és a „pálos barátok aranyát” Németország egyik legismertebb sörévé tette. Olyannyira, hogy 1837-ben I. Ludwig király hivatalos dekrétumban jelentette ki, a Paulaner nem egyszerűen „csak egy sör” a sörök között, hanem minőségével kiemelkedik közülük.

1928-ban a Paulaner sörgyár egyesült a szintén müncheni Gebrüder Thomasbräu sörgyárral és még ugyanebben az évben piacra dobta az első müncheni Lager sört, a Paulaner Original Münchenert.

1979-ben a Paulaner a Schörghuber Corporate Group tagja lett, és napjainkban Bajorország és München legnagyobb sörgyártója évi 2,9 millió hektoliteres forgalmával.