Nem minden olasz, ami tészta

„Ahány ház, annyi szokás.” – tartja a jól ismert mondás, viszont sokszor sikerül annyira elrugaszkodnunk az eredetitől, hogy egy teljesen új dolgot hozunk létre.  

Ha olasz ételekre gondolunk, valószínűleg a tészta-félék jutnak először mindenki eszébe különböző raguval. A legnépszerűbbek a bolognai spagetti és a milánói makaróni. A két étel közül azonban elképzelhető, hogy még soha nem hallottak Olaszországban, úgy, ahogy mi szeretjük. Íme, néhány itáliai – vagy inkább annak gondolt fogás, ami a magyar szíveket hódítja.

Milánói makaróni

Az alapvető különbség magával a tésztával kezdődik, hiszen az olaszoknál a makaróni tészta nem hosszú, közepén lyukas kivitelezésben ismert, hanem éppen, hogy egy igen kicsi, tömzsi, rövid tésztát neveznek így. A másik nagy eltérés az, hogy az általunk ismert ragu hozzávalói, teljesen szembemennek azzal az olasz elvvel, miszerint a kevesebb több. Egy eredeti olasz receptben lehetetlen elképzelni, hogy egy szószban együtt jelenjen meg a gépsonka és a csiperkegomba.

Milánói sertésborda

A már fent említett milánói makaróni gépsonkás-gombás-paradicsomkonzerves alapjára koronaként jön egy szelet rántott hús, mindez megszórva sok-sok trappista sajttal. Mondani sem kell, hogy erről a magyar gyártmányról még sehol sem hallottak.

Bolognai spagetti

Bolognában szintén kínos helyzetbe kerülhetünk az éttermekben, ha így rendelnénk szeretett ételünket, mivel Olaszországban a bolognai ragut nem spagetti tésztával, hanem kizárólag soktojásos tagliatellével szolgálják fel. Ez a legmegfelelőbb tésztaféle, ami a darált húsos, nehéz szósz felvételét segíti.

Természetesen legyen szó bármilyen ételről, azt mindenki a saját ízlésének, preferenciájának megfelelően fogja elkészíteni. Látogass el hozzánk és fedezd fel a Pomodoro olaszos ízvilágát a Spaghetti Bolognese fogásunkkal, és légy részese a mi kis titkunknak.